The device driver for the [network adapter name] is preventing the machine from entering Standby or Hibernation

   От време на време ми се случва точно това. А аз активно използвам режима Hibernate и не мога да се лиша от тази благинка – не обичам, а и не ми се налага да си рестартирам лаптопа често (въпреки, че използвам Windows).

Пълното съобщение е:

The device driver for the network adapter name is preventing the machine from entering Standby or Hibernation. Please close all applications and try again. If the problem persists, you may need to update the driver.

[singlepic=162,50]

След като се поразрових намерих вероятната причина: виновникът е Wireless-а на лаптопа ми (може и друг тип мрежов адаптер да бъде). И по-точно драйверите за него. Ако и на Вас ви се случва същото или подобно има два варианта:

  1. Update на драйверите до последна възможна версия. Интересното при мен беше, че на сайта на производителя на лаптопа версията беше от 2008 г., но се присетих да погледна и на сайта на производителя на Wireless картата. За щастие имаше какво да се свали 🙂
  2. Забраняване на Power Management-а за съответната мрежова жична/безжична карта. Това става от Device Manager, Properties на мрежовия адаптер, Power Management и махане на отметката “Allow the computer to turn off this device to save power”:

[singlepic=163,380]

Прави ми впечатление, че Power Management-а на мрежовите адаптери прави доста проблеми. Май писачите на драйвери са доста разсеяни 🙂 На скоро подобен проблем при лаптоп, но с жичната мрежова карта причиняваше син екран.

При всички положения, ако компютърът стига до син екран и причинителя е NDIS.SYS (защото вредния драйвер рядко се самоиздава), първото нещо, което можете да направите е да забраните всякакъв Power Management на жичните и безжичните карти – от Device Manager. Ако се наложи и в BIOS-а на машината.

 Успех! 🙂

Допълнителна информация:

[ http://support.microsoft.com/kb/951447 ]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *