Син екран (STOP: 0x00000050), причинен от “Avast!”

Докато съвсем спокойно си работите в Windows XP ставате свидетели на син екран. Съобщението гласи:

[code]STOP: 0x00000050 (…, …, …, …)
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA [/code]

[singlepic=129,230]

За щастие този син екран е от тези, които съдържат много ценна информация – името на компонента, който е причинил грешката. В случая това е драйвера aswsp.sys. След малко търсене става ясно, че той принадлежи на антивирусния продукт “Avast!”

За машината, на която това се случва имам следната информация:
-Windows XP
-Avast! 4.8 Professional

[singlepic=131,230]

Ако и на Вас се случва често да виждате подобен син екран Ви препоръчвам да свалите и обновите Avast! до последната възможна версия (http://www.avast.com/). Може би в нея този проблем е отстранен.

В някои случаи син екран с такава грешка може да бъде предизвикан и от вирус. За повече информация Ви предлагам да прочетете тази статия: [ http://support.microsoft.com/kb/894278 ]

На кратко за сините екрани (BSoD)
Сините екрани са един от механизмите Windows да Ви каже, че нещо не е наред, както и да спре ОС, за да не бъдат нанесени щети върху Вашите данни. В съобщението се изписва стоп кода (в случая STOP: 0x00000050) и няколко други параметри. Тяхното разчитане може да помогне за откриване на причинителя на проблема. За въпросното „разчитане” можете да използвате страницата на Майкрософт, където са поместени значенията на всеки код за грешка: [ http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa126132.aspx ]

Някои съвети:

 • ако видите син екран на Вашия компютър се опитайте да го заснемете, за да съхраните информацията от него. Тя ще Ви помогне за по-нататъшното разрешаване на проблема. Ако пък не помогне на Вас, то снимката би била полезна на Вашия системен администратор;

Ако синия екран се появява при всяко зареждане на Windows и следва незабавен рестарт, логично, няма да можете да видите информацията, която Ви инстересува. В такъв случай от Boot менюто (F8) изберете опцията „Disable Automatic Restart on Blue Screen”. Същият ефект можете да постигнете от Control Panel -> System Properties -> Advanced -> StartUp And Recovery -> System Failure -> махате отметката “Automatically restart”

 • Ако след инсталиране на драйвер и рестарт се получи син екран е почти сигурно, че новоинсталираният драйвер е причинил проблема. В такъв случай можете да използвате опцията „Last Known Good Configuration”.

Запомнете: тази опция действа САМО ако не сте се логвали в компютъра след синия екран. Ако влезете по някакъв начин, то предишното състояние на системата се изтрива и на нейно място се записва грешната т.е. „Last Known Good Configuration” няма да действа.

 • Потърсете информация в google за този тип грешки. Добри резултати в търсенето можете да постигнете ако използвате ключовата дума “STOP:”, последвана от кода на грешката. В този случай: STOP: 0x00000050

Заключение.
В повечето случаи BsoD се причиняват от драйвери за хардуерни устройства и антивирусните програми (те също си имат драйвери!). По-рядко причината е в самата ОС. Казвам го не за друго, а защото Windows XP е на пазара отдавна и повечето такива бъгове бяха изчистени през годините.
Желателно е да си водите нещо като системен дневник за това какви драйвери и софтуер инсталирате, за да можете да направите а-л-а ретроспекция за по-бързо откриване на причината. Следва търсене в Google и в сайта на производителя на драйвера/софтуера, когато локализирате причинителя.

Успех!

Снимки: Ф.П.

7 thoughts on “Син екран (STOP: 0x00000050), причинен от “Avast!”

 1. Здравей,

  Докладва ли за този проблем на създателите на програмата ? Тъй като в текущата версия не би трябвало да става така – има такъв известен проблем само с Windows 7, който е отстранен в последната бета версия.

 2. По-любопитното е, че при мен подобен проблем се случва само ако е пуснат Internet Connection Sharing и при стартиране на скайп. В момента в който се логне човек в скайп и тръгне да пише, отговаря или звъни на някого БАМ 0x000000050. Уви не успях да видя останалата част от съобщението, но определено ще обърна внимание на това утре. Версия на аваст:
  http://img7.imageshack.us/img7/5507/avastversion.png

 3. синият екран е причинен от Бил Гейтс не от Аваст 🙂

 4. И това откъде го заключихте? Просто набързо прегледахте сорс кода на Windows или този на Avast? 🙂

 5. Здравейте. Имам същия проблем и съм със абсолютно същата антивирусна както Танев е посочил… мисля да я махна. За мен скайп разговорите са важни. А анти-вирусни има доста. Моля някой да пише за съвет на мейла. Сега инсталирах пак скайп 3.8 след като бях с него, после с 4.1 и проблема не се разреши, днес се върнах на 3.8. Благодаря за инфото по-горе.

 6. Звучи ми като да имате проблем със звука (драйверите). Пробвайте да намерите последна тяхна версия, да ги инсталирате и да наблюдавате поведението на операционната система. Ще се радвам да споделите какъв е резултата 🙂

 7. аз имах такъв проблем с аваст – може да не е по същите причини : на компа имаше проблем с мрежата някои саътове не се отваряха а на съседни компове в същата мрежа си се отваряха аз сложих ават и при опит за сканиране се получаваха сини екрани : но ето какво направих – пуснах боот тиме скан на аваст и той откри сумаити вируси изчисти ги и след това нямаще проблеми , мойе и при вас да е така

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *