Show Quick Launch: Cannot Create Toolbar

   Представете си следната ситуация: мигрирате един потребителски акаунт от един домейн в друг с ADMT (Active Directory Migration Tool). След като станцията се е присъединила към новия домейн потребителя “Х” влиза със своите потребителско име и парола. Профилът му се зарежда, но или не се вижда Quick Launch, или липсват иконите, които обикновено стоят в тази област. При опит за показване на Quick Launch се появява съобщение за грешка: “Cannot Create Toolbar”.

А папката с Quick Launch си е на мястото: “%APPDATA%\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch”. Иконите на потребителя са вътре в директорията.

Quick Launch обикновено се свързва с лентата вдясно от старт менюто в Windows. По подразбиране има изведени преки пътища към Internet Explorer и Show Desktop. Дефакто съдържанието на тази лента се намира в обикновена папка, чийто път обикновено е “%APPDATA%\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch”.

Оказва се, че Quick Launch е доста удобно място, където можете да сложите програмите, с които работите често. Има една малка поробност, която съм забелязал с годините. За потребителите си е благинка да слагат иконки по десктопа си. Цъкат на тях и стартират любимите си приложения. Обаче – работният плот “обича” да се обновява често (refresh). В този момент Windows издирва изпълнимия файл за всеки shortcut на екрана, от където извлича неговата икона. Е…сещате ли се, че това е доста бавничко? А ако нямате много памет си е направо досадно.

Е, в Quick Launch нещата явно са по-различни (по мои наблюдения) и е забележимо по-бързо ако слагате икони там. Моят съвет е да трупате приложенията, с които работите често в Quick Launch, вместо на Desktop-a. Хем си виждате целия тапет на работния плот, хем е малко по-бързо 🙂

Решението:

Доста се лутах, докато открия такова. Статиите [ http://support.microsoft.com/kb/555525 ], [ http://support.microsoft.com/kb/240133 ], [ http://windowsxp.mvps.org/QLError.htm ] и други изобщо не помогнаха. Но пък ме упътиха да погледна нещо, което не бих предположил, че е проблем, а именно променливата %APPDATA%. Обикновено тя има стойност “%USERPROFILE%\Application Data”. Познайте в случая каква стойност имаше? Ето такава: “C:\WINDOWS\APPLICATION DATA” ?!?

По принцип такава папка има. Това дефакто е %APPDATA% за системните акаунти, с които са стартирани разнообразните услуги в Windows (т.нар. Services). Но явно при миграцията на компютъра това се е “оплескало” 🙂 А както се досещате потребител с лимитирани права (какъвто беше случая) изобщо не може да пише там. Това беше и причината за съобщението за грешка “Cannot Create Toolbar”.

Задаването на коректната стойност за %APPDATA%, а именно “%USERPROFILE%\APPLICATION DATA” реши проблема.

Ако и на Вас Ви се случи нещо подобно промяната можете да направите чрез RegEdit.exe, в следния ключ:

“HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders”, където модифицирате стойността на променливата AppData (тя е тип REG_EXPAND_SZ)

REG_EXPAND_SZ е интересен тип в регистрито. Това е тривиален символен низ (string). Нетривиалното е, тези низове могат да съдържат променливи от обкръжението (Environment Variables), които операционната система замества със съответните им стойности.

Пример: APPDATA има стойност “%USERPROFILE%\APPLICATION DATA”. При логването на потребителя Windows ще замести %USERPROFILE% с “C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\POTREBITEL_X” и APPDATA ще има стойност: “C:\DOCUMENTS AND SETTINGS\POTREBITEL_X\APPLICATION DATA”.

Тази динамичност Ви позволява да правите разни дяволийки с потребителските профили, но това е тема на друга статия 🙂 

 

Успех!

3 thoughts on “Show Quick Launch: Cannot Create Toolbar

  1. Статията е доста полезна, но според скромното ми мнение има и друг вариант къде къде по простичък “format c:” 😀

  2. Ако нямаме какво да губим, да речем, че става (като нааай-последен вариант). Ако обаче трябва да конфигурирам/инсталирам специализирани приложения 8-10 часа + настройки за VPN-и, връзки, профили и т.н. – без мен 🙂 Предпочитам да се си побъбря с Google 🙂

  3. Здравеите,хиляди благодарности към тоя човек който е написал статията.Стана по най-простия начин.Влизате в %USERPROFILE%\APPLICATION DATA\Microsoft\ => След това най-вероятно няма да имате папка с името “Internet Explorer” Съответно си правите такава,а в нея под папка с името Quick Launch.След това стартирате лентата и всичко е ток и жица.Ето как изглежда при мен сега … C:\Documents and Settings\Administrator\Application Data\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *