Презентирайте на воля с помощта на програмата ScreenStream

Мога да твърдя смело, че от няколко години насам няма училище в България, в което да няма локална мрежа. Но за какво я използвате? Прехвърляне на файлове, споделяне на Интернет връзката, ученици + игри в мрежа, ученици + чат? Май в повечето случи е така 🙂 А защо да не впрегнете този ресурс за нещо полезно, като например да прожектирате десктопа си и да правите презентации, които учениците могат да гледат в реално време в любимия си Web Browser?

Сигурно има доста програми из Интернет с подобна цел. Като се започне с вехтия NetMeeting (не казвам, че не върши работа!), разнообразни продукти на подобна тематика и се стигне до технологии, като Microsoft Office Communications Server, Microsoft Office Communicator 2007 (MOC07) и LiveMeeting на Майкрософт. Лошото в повечето случаи е, че софтуерът е скъп и се настройва трудно.

Съвсем случайно преди време се натъкнах на един продукт. Казва се ScreenStream, лек е като програма и се конфигурира страшно бързо – за не повече от 5 минути :). А най-хубавото е, че от компанията разработчик nchsoftware са го направили безплатен за лична и училищна употреба:

Is this program completely free?
Yes.

We make this software free with the hope you will like it so much you might come back and try some of our other many other programs.

There are absolutely no restrictions in this version of the program.

Спомням си, че по едно време програмката беше станала хит в НОМ. Точно тук няма да изпадам в подробности (вж. по-долу), но ще кажа само, че стартирате ScreenStream на компютъра, чийто десктоп* искате да “прожектирате”, а учениците зареждат адреса на презентацията в любимия си Web Browser. Оказва се, че програмата е идеална за отдалечено обучение: учениците могат да виждат движението на мишката Ви, да чуват какво говорите ако сте снабдени с микрофон, както и да Ви виждат, ако сте включили Web камерата си. За да стане това обаче на клиентските компютри трябва да се инсталира Java SE Runtime Environment (JRE).

* прожектира се активния в момента прозорец. Ако все пак щракнете някъде на работния плот ще се види целия десктоп.

Можете да свалите актуална версия на ScreenStream от тук: http://www.nchsoftware.com/screen/

Инструкциите за инсталиране и употреба, които на времето писахме с колегите за НОМ можете да изтеглите от тук:

[download id=”1″]

За заинтересованите остава да потренират и с помощта на наличната инфраструктура и софтуер да предложат на учениците си едно съвременно виртуално обучение. Сигурен съм, че те ще останат доволни 🙂

Успех!

Забележка:
По никакъв начин не искам да правя реклама на разработчика. Статията написах, защото времето и добрите отзиви показаха ползата от въпросната програма. Тук тя ще стане достъпна не само за информатиците, а и за останалите учители, които напоследък имат достъп до всепо-голяма технологична база:)

3 thoughts on “Презентирайте на воля с помощта на програмата ScreenStream

 1. В сайта на новатарите инструкцията се изтегли, но тук – не е добре – 0 байта.
  Главен момент – приложение 1!!! Без думи, само червени стрелки, да е ясно за всички!
  🙂
  По-добре – късно, отколкото още по-късно!

 2. Мерси! Моя е грешката 🙂 Файлът, който съм upload-нал беше 0 байта, но не съм забелязал 🙂
  Вече работи (834 KB Word документ)

 3. Като няма риба – и ракът е риба!
  Опитах се да пренеса каквото можах от форума на НОМ не защото ще получа количество, а защото продължавам да се надявам, че има смисъл да се покаже за какво качество на обслужване и за какви възможности се грижеха в КЦ на НОМ до 20.07.2008.
  Може и друг да е “открил” самостоятелно програмата ScreenStream или TrustNoExe, ама всеки да търси наново Америка, дали е нужно?
  http://zelenkroki.wordpress.com/2009/07/16/%d1%84%d0%be%d1%80%d1%83%d0%bc-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%bc-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f-pc-manager/
  Задължението да си информиран и да се споделят удачните практики някак не се популяризират достатъчно в българското образование.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *