До тук с Windows 2000, Windows XP SP2 и Windows Vista RTM

На 13 юли 2010 г. Майкрософт официално прекрати цялостната си поддръжка за Windows 2000. Животът за Windows XP и Windows Vista продължава, но поддръжка ще има само за тези екземпляри, които са с инсталиран SP3 (за XP) и SP1 (за Vista).
Иначе казано – всички софтуерни пакети в Windows Update (Security Updates, Reliability Updates, Hotfixes и т.н.) ще отстраняват проблеми, възникнали при използването на XP със SP3 и Vista със SP1 – [ http://support.microsoft.com/gp/lifean46 ]

Това е следствие от политиката, която Майкрософт води по отношение на  поддръжката своите софтуерни продукти и техния “жизнезнен цикъл“:

 1. Основна поддръжка – 5 г.;
 2. Разширена поддръжка – 5 г.;
 3. Извън поддръжка (Самопомощ) – след 10 годишния период (т.1 и т.2).

Повече информация можете да получите тук: [ http://support.microsoft.com/lifecycle/ ]

Моят личен съвет е:

 • всички, които все още използват Windows 2000 да преминат към Vista SP2/Win7 или в краен случай към XP SP3;
 • всички, които използват Windows XP SP0/SP1/SP2 да инсталират SP3 (без извинения! 🙂 ) или да преминат към Vista SP2/Win7;
 • всички, които използват Windows Vista RTM да инсталират директно SP2 или да преминат към Win7;

За корпоративните потребители изпълнението на тези изисквания е задължително, защото от това зависи поддръжката (support-а), за която те си плащат 🙂
Всъщност инсталирането на най-новия Service Pack или операционна система не е мода, а добра практика, която ще ви позволи да се възползване от нови възможности и по-голяма сигурност.

Ето едно весело доказателство: http://www.youtube.com/watch?v=yCzBS11xPkQ 😀

Допълнителна информация:

7 thoughts on “До тук с Windows 2000, Windows XP SP2 и Windows Vista RTM

 1. Pingback: Навици « Блог на Zelenkroki

 2. а има ли някаква хитрина за прехвърляне на инсталираните пограми от XP към win7 ?
  защото до колкото знам не може да се направи ъпгрейд от XP към win7.

 3. Директен ъпгрейд от Windows XP към Windows 7 наистина няма. Програмите трябва да се преинсталират. Файловете и данните обаче могат да се прехвърлят сравнително лесно с т.нар. “Windows Easy Transfer”:
  1. За XP програмата се сваля отделно: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=2B6F1631-973A-45C7-A4EC-4928FA173266&displaylang=en
  2. За Windows 7 – намира се в инсталационния диск- your_dvd_drive:\support\migwiz

  Но според мен може да се направи един трик. Windows 7 има опция за подкарване на XP Mode. Това си е виртуална машина, която е с предварително инасталиран Windows XP (четете внимателно лиценза. Според него можете да използвате този Windows XP едновременно с Windows 7 само ако не го променяте!). Ако предположим, че може да конвертираме старата инсталация към .vhd, то може старите програми да се използват през виртуалната машина, все едно са инсталирани на Win7-цата.
  * Това е само идея 🙂

  Въпреки всичко горещо препоръчвам да инсталираш софтуера отново и то последна негова версия. От както има UAC програмистите взеха да се съобразяват с принципа на най-ниските привилегии, което определено ще повиши сигурността като цяло (т.е. софтуерът да работи без Admin права)

 4. Интересна приказка за развитието на Windows: Имало едно време през лето господное 2005 една малка училищтна мрежа от 20 компютара – ИКТ. Тогава още комповете били стари, работели с Win Xp Sp2 с 256 Mb Памет. РАБОТЕЛИ – горе долу добре, даже много добре. Дори не си личало че автоматичните ъпдейти НЕ работели… Докато един ден… В края на февруари 2009 то лето… в 18.00 вечерта… Всички компове казали “ПИУ” и се появило зловещото съобщение “…memory could not be read…” Последвала поредица от рестартирания и компютърчетата станали толкова бавни че не можели да се използват изобщо. Защо станало така? И до днес още не е ясно. Дали защото зловещите служители от тогавашното министерство на информацията са били вбесени от това че не могат да поддържат домейн с 3000 сървъра – всеки с по 20 тина компютъра, а техните предшественици от ИКТ са можели, и за това са разпространили зловещ вирус? Носят се зли слухове че всъщност вируса е бил разработен от самите Микрософт, но това са само “безпочвен” клевети. По сетнешните събития “напълно опровергават” тези злобни хули. Какво става по нататък? Естествено инсталация на знаменития SP3 – уви без успех. Даже се получило влошаване. Смяна на антивирусната: естествено, не ставай смешен! И о, чудо! вируса е хванат! каква радост… в първите няколко минути… след което вируса е хванат отново… после отново…. и отново… и отново… и отново… Както се казва “Ние ги хващаме – те ги пускат…” Оказва се вируса се промъква някак си през едва забележима дупчица в Windows. След това? Борбата със злото продължава – изтеглят се последните ъпдейти от Замъка на Микрософт – един, че два, че три… усилни, тягостни… месеца… с променлив успех… и ето един щастлив ден лампичките на дисковете спират да светят непрекъснато, комповете се успокояват, настава мир… Но нещо липсва… Да! Скоростта… сега когато вируса бил победен с помощта на храбрите ъпдейти се оказало че компютърчетата едва могат да носят тежките доспехи – в същност били само съвсем малко по бързи от времето когато били под гнета на зловещите вируси… Нещо повече вирусите се връщали на няколко тягостни вълни. Легенди разказват че поради кризата Микрософт е бил принуден да уволни някой свой върховен програмист, който се оказал злодей и в продължение на месеци е писал зли вируси подло използващи дребните дупчици в Windows с цел да саботира работата на тази прекрасна операционна система… Така ще да е било, как иначе би могло да бъде… Накрая злото било окончателно победено от блестящата сила на 1 GB товата принцеса RAM. Урока бил научен – ъпдейтите се инсталирали редовно, живота се върнал до добрите времена от лето 2005. Но… в лето 2013 се оказва че принцеса RAM вече не е достатъчна… И те НЕ живели дълго и щастливо…
  Като и да е. появило се отроче, Славният наследник Windows 7 на не толкова славният Windows Vista. Оказало се че той работи по бързо от Windows XP. О радост! Да, оказало се че трябва да се преинсталира всичко на ново – какво да се прави – новото и “по-хубавото” иска жертви. О! Оказало се че отрочето само се поправя когато се развали! За това не било нужно да се предвижда процедура по ремонт – и процедурата по ремонта била забранена! Защо да ремонтираме нещо което не може да се развали? И така живели докато… станало немислимото! Windows 7 се развалил… какво ли не правели за да го спасят?

  не помогнали дори великите магьосници бакъп и sfc. SFC казал – да тук има лоша магия – виждам повредени файлове но уви не мога да ги поправя. Няма как преинсталирали , и всички програми – какво са няколко часа от 7 след обяд до 5 през нощта? И о чудо тръгнал win 7 та даже полетял , но… изтеглили се 128 ъпдейти и win 7 започнал да лази едвам едвам… Без да е инсталирано нищо друго. Какъв е извода? Win 7 лети след win XP. Злите езици говорят че това е умишлена политика на Микрософт да принуди потребителите да си купят новата версия.
  Лъжа е туй! Всичко е за наше добро – да ползваме винаги най-доброто.
  И те НЕ живели дълго и щастливо…

 5. Това за “Лето 2009” е интересно. Не знам какво е състоянието на НОМ в този момент, ако въобще е останало нещо от мрежата и домейна. А и много малко хора говорят по този въпрос. Което ми е малко странно. НОМ беше уникална, въпреки злите езици и проблемите. Най-малкото мащабите я правиха Звярът в Европа (толкова големи Активни Директории в Световен мащаб се брояха на пръстите на двете ръце). Но малко хора го разбират. Може би, за да разбереш какво имаш трябва или да го изгубиш, или просто да погледнеш малко по-мащабно на нещата. У нас повечето избраха третия вариант 😉

  Останалото бих нарекъл естествена еволюция на една ОС. Независимо чия е. Запушването на пропуски в сигурността пък е още по-нормален процес. Вижте Oracle, Microsoft, Novell, HP, IBM. Просто при Windows се вижда от много хора, защото е популярна ОС. Питайте някой спец по HPUX как е при тях? Питайте мен, как е при HP Operations Manager? 😉

  На тема Windows винаги има начин за възстановяване и ъпгрейд. В последните няколко години процесът е доста по-лесен, бърз и надежден. Инструменти като USMT, MDT, SCCM, WSUS и т.н. значително намаляват усилията на администраторите при възникване на проблем, пач процесинга или миграцията към по-нова ОС.

  Но нека не забравяме, че sysAdmin-ството си е цяла една професия. Миксирането й в училищата не показва добри резултати, защото учителите нямат особено много време (и желание?), пък и не им го пише в трудовата характеристика. Едно време имаше идея за въвеждане на длъжност “Системен Администратор” но не знам дали това е реалност, а и дали може да се съвместява с РКК/РУИК длъжностите.

  В това отношение НОМ имаше добър модел за работа – администрирането беше съсредоточено на едно място (КЦ), а учителите и учениците трябваше само да ползват услугите на домейна.

  Едно интересно четиво на тема security за това как действат големите вендори:
  Coordinated Vulnerability Disclosure

 6. НОМ наистина беше нещо добро. Жалко че не се продължи с нея.
  при нас НОМ имаше до към 2011 пролетта .
  сиско рутера започна да забива по няколко пъти на ден и рестарта отнемаше по 5 и повече минути. НОМ някак си успяваха да го преодолеят този проблем но не и лирекс. А за тези 5 минути без интернет учениците ставаха нервни и започваха да чупят… и минахме към друг доставчик… а самия сървър загина, много глупаво – по моя вина – запълни се дял С: и когато се опитах да го разширя с Gparted -нещо не се получи със софтуерния райд… файловете бяха там … но повредени … но още много преди това евентлога казваше че 2800 сървъра са изпаднали от домейна – не са се репликирали в период от 180 дни … а и беше спусната заповед всичко да се преинсталира – ама ние нещо си направихме оглушка.
  Така е 2009 или (2008 ?)- в последния ден в който управлението на мрежата се осъществяваше от тогавашната агенция по информацията. Беше кошмарно време … Но работните станции са си същите както тогава- не са преинсталирани – само са в нов, по малък домейн, но явно им иде края. Ако не друго – учениците ще се изнервят от това че са бавни и ще ги изпотрошат… А дори преинсталиране не помага – преинсталиран комп работи добре само първия месец – после става даже още по-зле… – пробвано е .

  за “естественото” развитие на операционната система: ако всички производители на ОС имат едно и също анти потребителско поведение – то има сериозни основания да се мисли за картелно споразумение – което в някои страни е престъпление… а пък забраната за поправка на Win 7 – си е доста показателна. Там нищо не помага… Според мен има зле прикрита тенденция да ни накарат да им дадем пари за нов windows.

  РКК е системен администратор (или би трябвало) – но ако наистина го може – надали ще остане дълго в училище… в повечето случаи май е човек който всякакви проблеми решава с преинсталиране … или всички го смятат за глупак , който не си е намерил по-добро място – от глупост…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *